Flåttsesongen er godt igang

Flåttsesongen er godt igang

 
Men hvor mye vet du om flåtten og det den kan bringe med seg?

Flåttsesongen er godt igang og man regner i Norge med at flåttsesongen begynner i april og varer helt til november, men dette kan variere fra år til år. Flåtten er mest aktiv i mai-juni, og igjen på sensommeren. Men folk er ofte mest aktive midt på sommeren, så det er ofte da folk blir bitt. Det er også  fult mulig å bli bitt av flått på vinteren. Det er først og fremst temperaturen som bestemmer flått-aktiviteten. Så lenge det er over 4-5 °C i lufta kan flåtten være aktiv.

 

De fleste flått-bitt etterlater bare et lite rødt merke og er helt ufarlige. Men et flått-bitt kan også føre til sykdom, og derfor kan det være lurt å forebygge flått-bitt så langt det er mulig. Bekjempelse av flått i naturen er vanskelig. Men du kan redusere sannsynligheten for å bli bitt ved å kle deg riktig, bruke mygg - og flått-midler og være oppmerksom på hvor du går når du er i flått-områder. 

Hva kan du gjøre?

 • Bruk lange bukser når du ferdes i skog og mark, og pass på at du er godt tildekket ved anklene.
 • Gå på stier i stedet for steder med høyt gress, lyng og kratt hvis mulig.
 • Bruk flått/myggmiddel. Insektsmidler med dietyltoluamid (DEET) eller icaridin på hud og klær kan redusere antall  flått som fester seg.
 • Gå gjerne med lyse klær. Det gjør det mye enklere å se flåtten.
 • Etter ferdsel i flått-områder bør man sjekke klær, hud og hår nøye. Det er viktig å sjekke hele kroppen. Særlig områder som ikke er så synlige (som hodebunn hos barn).
 • Husk at skogflåtten er veldig liten og kan være vanskelig å se.
 • Flått kan krype rundt på klær og hud i noen timer før de biter seg fast. Det er lurt å skifte klær etter ferdsel i flåttrike områder. Flått kan faktisk overleve en runde på 40°C i vaskemaskinen, så for å være sikker på at eventuelle flått forsvinner bør tøyet vaskes på 60°C, eller henges ute til tørk i solen.
 • I hagen kan du kontrollere flåttbestanden ved å holde gress og annen vegetasjon kort. Flått tåler ikke tørke.
 • Har du hund eller katt, bør du undersøke dem daglig for  flått. Veterinæren kan skrive ut resept på flått-middel.

 

Hvis du blir bitt

 • fjern flåtten så raskt som mulig. Borreliabakterien oppholder seg i flåttens tarmsystem. Dersom man blir bitt av en flått som inneholder borrelia vil det ta omtrent 24 timer før bakterien beveger seg fra flåttens mage og over til deg. Dersom flåtten fjernes innen ett døgn er det liten risiko for å bli smittet. Et unntak er TBE-viruset som kan gi sykdommen skogflåttencefalitt. Viruset finnes i spyttkjertlene til flåtten og kan derfor overføres umiddelbart etter et flått-bitt.
 • Bruk gjerne en pinsett/flått-fjerner når du fjerner flåtten. Man kan også bruke neglene. Det viktigste er å få den fort bort.
 • Ta tak i flåtten helt inne ved huden og dra den rett ut.
 • Det gjør ikke noe dersom “hodet” til flåtten sitter igjen i huden. Dette gir ikke økt risiko for borreliose.

 

Det finnes ingen vaksine mot borreliose eller selve flåtten, men det finnes en vaksine mot TBE (tick-borne encephalitis) som er svært effektiv. Folkehelseinstituttet anbefaler at barn og voksne som oppholder seg mye i skog og mark i de største risikoområdene (Agder-fylkene, Telemark, Buskerud og Vestfold) og som ofte blir bitt av flått bør vurdere TBE-vaksinen. Vaksinen anbefales spesielt til de som jobber i skog og mark i disse områdene. Man har funnet TBE-viruset i flått i andre fylker også (Rogaland, Hordaland, Møre – og Romsdal, Sogn- og Fjordane, Trøndelag og Nordland), men ingen mennesker har blitt smittet i disse fylkene. Selv om smitte til mennesker hittil har skjedd bare i sørlige kyststrøk, kan det være risiko for smitteoverføring der det finnes TBE-infiserte flått.

 

Kilde: Flåttsenteret.no

 

På www.flåttsenteret.no gir de god informasjon, råd og tips