Har du pollenallergi?

Har du pollenallergi?

 
Noen merker lite til pollenallergien, mens andre får store plager både om våren (særlig bjørkeallergi) og om sommeren (gress- og burotallergi). Hvis du plages av pollenallergi, kan du føle deg syk og uopplagt og oppleve at livskvaliteten påvirkes i pollenperioden.

Har du pollenallergi?

Plages du av tett eller rennende nese? Nyser du ofte? Har du kløe i øynene eller rennende øyne? Dukker det opp cirka på samme tid hvert år? Da kan det hende du har pollenallergi, også kalt høysnue, allergisk snue eller allergisk rhinitt.

Denne typen allergi skyldes at pollen fra gress, trær eller urter frigjøres og svever rundt i luften vi puster inn.

Noen merker lite til pollenallergien, mens andre får store plager både om våren (særlig bjørkeallergi) og om sommeren (gress- og burotallergi). Hvis du plages av pollenallergi, kan du føle deg syk og uopplagt og oppleve at livskvaliteten påvirkes i pollenperioden. Hvor store plager du får, avhenger av hvor følsom du er overfor ulike typer pollen.

Allergisymptomene kan også være spesielt plagsomme en bestemt tid på døgnet, når innholdet av den aktuelle pollentypen er høyest. Også været spiller inn. På tørre, varme dager med vind er det mer pollen i luften.

 

På Pollenkontroll.no finner du daglige pollenvarsler for hele landet

 

Pollenallergien kan også forstyrre nattesøvnen og gjøre at du føler deg ekstremt trøtt om dagen. Den kan påvirke konsentrasjonsevnen og produktiviteten gjennom arbeidsdagen og få deg til å føle deg uopplagt – eller kanskje og til og med syk. Plagsomme allergisymptomer kan også hindre deg i å tilbringe tid utendørs sammen med familie og venner. Mange opplever også at det påvirker treningen, spesielt hvis den foregår utendørs.

Hvis du har så plagsomme allergisymptomer at det påvirker hele tilværelsen din hver dag, er det viktig at du oppsøker hjelp og kontakter lege eller allergispesialist. Husk også at ubehandlet allergi som påvirker både nese og øyne, kan utvikle seg til allergisk astma. Har du hoste eller åndenød i pollensesongen, kan det skyldes at allergien din er i ferd med å utvikle seg til astma. Astmasymptomene oppstår oftest de dagene det er mest pollen i luften.

Korrekt diagnose og behandling er viktig for å gjøre noe med allergien, og effekten den kan ha på livet ditt på kort og lang sikt.

Kilde: www.Pollenkontroll.no